Digitaal hogerop Logo

Interessante cijfers voor digitale communicatie: de digimeter!

Je digitale strategie opstellen of bijschaven aan de hand van de digimeter. Alle inzichten over het gebruik van media en nieuwe technologie in Vlaanderen anno 2020 in kaart gebracht.
digitale communicatie digimeter

Sinds 2009 brengt imec.digimeter de trends van digitale communicatie in kaart rond bezit en gebruik van media en (nieuwe) technologie in Vlaanderen. De resultaten zijn gebaseerd op een bevraging bij 2754 Vlamingen van minstens 16 jaar.

Hoe kunnen deze cijfers van 2019 ons helpen om een digitale strategie op te zetten of bij te schaven?

Alle Vlaamse huishoudens zijn smart en connected.

98% van de Vlamingen heeft thuis een internetverbinding. Voor het eerst in de geschiedenis beschikken alle Vlamingen over minstens één smart toestel.

De Vlaming heeft steeds meer toestellen of schermen in huis waarop hij verschillende types media kan bekijken: 75% beschikt over drie of meer smart toestellen! De smartphone is daarvan het meest populaire toestel en wordt ook steeds belangrijker voor verschillende online media kanalen.

MobileDNA-analyse leert ons dat de gemiddelde Vlaming 2,5 uur (148 minuten) per dag op zijn smartphone “bezig is”. Bij 16 tot 24-jarigen is dat zelfs 3,2 uur (192 minuten). Voor alle leeftijdscategorieën is er een duidelijke stijging tov 2018.

Welke sociale media vindt de Vlaming het interessants als digitale communicatie?

De stijging van het aantal actieve gebruikers van sociale media en chatdiensten is zichtbaar op verschillende platformen. Imec noemt hen de Big Five:

  • Facebook
  • Whatsapp
  • Messenger
  • YouTube
  • Instagram Facebook

Er zijn duidelijk verschillen qua leeftijd dus het is handig om te kijken welke leeftijd jouw persona hebben om te weten op welke kanalen zij het meest actief zijn en jij dus het best je digitale content strategie inzet. Algemeen zien we de volgende stijging van social media platformen:

  • Facebook (78%, +4 procentpunten)
  • Whatsapp (72%,+8 procentpunten)
  • Messenger (69%, +5 procentpunten)
  • YouTube (66%, +8 procentpunten)
  • Instagram (44%, +7 procentpunten)

Maar we zien ook bij de ‘kleinere platformen’ een aantal noemenswaardige stijgers die kunnen ingezet worden bij jouw digitale communicatie.

  • Pinterest (26%, +5 procentpunten)
  • Twitter (21%, +3 procentpunten)
  • Snapchat (15%)
  • Tiktok is de abolute nieuwkomer van 2020!

Social media winnen terrein bij onze online activiteiten.

Gemiddeld spenderen we 49 minuten (33%) van onze tijd online aan social media en chatdiensten. Bij 16 tot 24-jarigen loopt dit zelfs op tot meer dan 76 minuten per dag.

De tijd op facebook lijkt wat af te nemen voor de 16 tot 44-jarigen maar Instagram en Whatsapp stijgen over alle leeftijdscategorieën heen. Instagram is het platform waarop mensen het vaakst influencers volgen, en zich daar ook door laten beïnvloeden.
25% stelt geen dag zonder sociale media te kunnen en 42% zegt zonder sociale media het gevoel te hebben veel nieuwtjes en evenementen te missen. De gemiddelde vlaming houdt van deze tijdsintensieve gewoonte en is een krak om de combinatie van alle sociale media kanalen als een jongleur in de lucht te houden.

Het vertrouwen in online shopping stijgt

Het aantal Vlamingen dat met online shoppen vertrouwd is, steeg in 2019 naar 89%. Voor de helft van de Vlamingen wordt online shoppen een gewoonte. We zien dat 55% van de Vlamingen minstens maandelijks online shopt. Deze stijging is ook op te merken bij de oudere Vlamingen. Eén op de drie senioren shopte reeds online.

Vooral gemak (68%), veiligheid (60%) en meer keuze (60%) worden als grote voordelen van het online shoppen gezien. Net als bij media valt ook binnen het online shoppen het alsmaar grotere belang van de smartphone op.

De stijging van dit mobiel shoppen gaat gepaard met veranderende vormen van transacties. Het betalen met cash en bankkaart is nog steeds de referentie, maar ook hier valt op dat het belang van de smartphone als toegangspunt sterk stijgt. Zo doet minstens 50% maandelijks een betaling via een bankapp, via QR-code (28%), contactloos met onze smartphone (21%), via online betaalsystemen (23%) (bv. PayPal) of via apps als Payconiq (28%). Zeer interessant info om mee te nemen als webshop.

De Vlaming is bezorgd om zijn online privacy

61% van de Vlamingen drukt uit bewust bezig te zijn met privacy naar aanleiding van de toenemende digitalisering. Onafhankelijk van leeftijd staan banken bovenaan de lijst van merken die de Vlaming het meest vertrouwt met zijn data (39%).

Opvallend is dat vooral de openbare omroep het meeste vertrouwen geniet. De VRT boezemt zelfs twee tot vijf keer meer vertrouwen in dan de andere Vlaamse operator- of mediamerken. Het valt ook op dat jongeren (16 tot 24-jarigen) meer vertrouwen tonen in technologiemerken, sociale mediamerken en online winkels dan andere leeftijdsgroepen.

Besluit

De Vlaming heeft over het algemeen een positieve houding ten opzichte van digitale communicatie.

De snelle doorbraak van de smartphone, sociale media en andere internetdiensten (bv. Netflix) hebben vele veranderingen met zich mee gebracht. Deze beïnvloeden onze digitale beleving.

De Vlaming ervaart deze versnelling in digitale technologie als positief maar is zich tegelijk bewust van de gevaren die ermee kunnen gepaard gaan (privacy of fake news).

Delen op Facebook
Delen op Linkedin